Premii record la Australian Open 2024. Cât bani vor primi câștigătorii turneului de la Melbourne

de: Beatrice Dumitru
24 01. 2024

Australian Open 2024 nu a dezamăgit din punctul de vedere al surprizelor produse pe tablourile principale. Dar și pe plan financiar câștigurle au fost semnificative pentru sportivii care au atins tururile superioare.

Premii mărite la Australian Open

Organizatorii primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, au crescut cu 13% bugetul de premiere, care ajunge la 59,1 milioane de dolari americani. În 2023, Openul Australiei a avut cele mai mici premii din rândul celor patru turnee majore, 52,3 milioane de dolari americani.

În ediția din 2024, tenismenii au dat lovitura din punct de vedere financiar la Australian Open. De exemplu, Mirra Andreeva (47 WTA), care a reușit la doar 16 ani a doua calificare a carierei în optimile de finală ale unui turneu de Grand Slam, a plecat acasă cu un cec în valoare de 253,688 de dolari americani. De asemenea, a urcat și 12 locuri în ierarhia mondială.

Mirra Andreeva, Rusia. Sursa foto: Profimedia

Cât au câștigat româcele la Melbourne

În faza ultimelor șaisprezece jucătoare, Noskova și-a asigurat un cec cu 405,900 dolari americani, după doar trei game-uri câștigate în detrimentul Elinei Svitolina, care s-a retras din cauza unor probleme de sănătate.

Citește și: CTP, atac dur la cel pe care îl considera un ”zeu” al moralității: ”Cum să facă așa ceva? Murea de foame?”

Cele trei românce care au paricipat pe tabloul principal de la Australian Open, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Sorana Cîrstea, au părăsit turneul cu câte 81,180 de dolari americani, premiul acordat tuturor tenismenilor din competițiile individuale. Acestea au fost eliminate în primul tur al competiției.

Câți bani vor primi câștigătorii Australian Open 2024

Câştigătorii ediţiei din 2024 de la Melbourne, ale cărei finale se vor juca în 27 ianuarie (feminin) şi 28 ianuarie (masculin), vor primi fiecare câte 2,16 milioane de dolari americani. Directorul turneului, Craig Tiley, a insistat asupra necesităţii ca ”cei mai buni jucători ai lumii să fie retribuiţi de manieră adecvată”.

Citește și: România, contraperformanță la Australian Open 2024. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 17 ani

Câştigătorii de la simplu masculin şi feminin din 2023, Novak Djokovic şi Aryna Sabalenka, au primit premii în valoare de 2.975.000 de dolari australieni.

În sezonul trecut, la Wimbledon premiile au fost de 56,9 milioane de dolari americani şi la French Open de 54,9 milioane, în timp ce organizatorii de la US Open au pus la bătaie 65 de milioane de dolari.